Over mij

“Alles wat kinderen maken is een stukje van henzelf”.

Ik ben Annet Clarijs, geboren in 1975, getrouwd en moeder van 2 dochters. Wij wonen al jaren in Tuk (gemeente Steenwijkerland), waar ook mijn praktijk aan huis gevestigd is. Na het volgen en succesvol afronden van de 3-jarige opleiding tot kindercoach, ben ik mijn praktijk De Spiegel Kindercoaching gestart en heb ik mijn droom nu al een aantal jaren waar kunnen maken.

Vanaf het moment dat ik in 2015 ben gestart als kindercoach zet ik al creativiteit in bij coaching. Het past bij mij en mijn manier van werken. Door mijn ervaring weet ik dat verbeelding en creativiteit een indirecte en veilige manier van leren is. Het helpt kinderen bij het kijken naar henzelf, de ander en de wereld om hen heen. Het creatieve proces en ik zijn de spiegel en bruggenbouwer tussen binnen- en buitenwereld. Het is ontzettend fijn voor kinderen dat ze, als woorden tekort schieten, hun verhaal op een andere manier kunnen vertellen. Dat is de kracht van creativiteit.

Met behulp van verschillende creatieve werkvormen leren kinderen woorden te geven aan hun gevoel en komen ze tot ontdekkingen die ze weer verder kunnen helpen in het leven (buitenwereld). De dingen die kinderen maken spiegelen wie ze zijn. Alles wat ze maken is een stukje van henzelf (binnenwereld). Het helpt kinderen om vanuit de positie van observeerder te kijken naar wat ze hebben gemaakt. Er gaan ramen en deurtjes open waarachter een enorme eigen wijsheid ligt. En dan blijken er ineens weggetjes te zijn, die eerder niet zichtbaar waren. Er ontstaat inzicht en  kinderen ontdekken ineens zelf de stappen die ze mogen zetten. Het is een creatieve ontdekkingstocht naar jezelf. De mogelijkheden zijn eindeloos. En ik verbaas me elke keer weer over wat kinderen zelf kunnen bedenken. Hoe ze, door hun verbeelding te gebruiken, op een andere manier naar een situatie kunnen kijken.

Ook coach ik graag in de natuur. Kinderen vinden het fijn om al wandelen te praten over hetgeen wat ze bezig houdt. Tijdens een wandeling in het bos (de Woldberg in Steenwijk) maak ik ook gebruik van verschillende werkvormen. Alles passend bij de leeftijd en interesses van het kind. De natuur houd een schitterende spiegel voor en geeft weer een andere verdieping aan coaching. Tevens zorgt het voor een frisse neus en beweging. Ook niet onbelangrijk 🙂

Afwisselend zullen de coaching gesprekken dan ook buiten en/of binnen plaatsvinden.

Als een kind ervaart dat het iets zelf kan, bevordert dat zijn zelfvertrouwen. Het is ongelooflijk wat er gebeurt als een kind zichzelf echt ziet!

“Een stralende, trotse glimlach in de spiegel”. Daar doe ik het voor!”

 

Opleidingen en trainingen die ik heb gevolgd:

  • Kindercoach opleiding (basis, vervolg en masteropleiding) bij de Magie van Kindercoaching.
  • Creatief werken met kinderen (creatieve therapie).    Een mooie verdieping voor mijn werk als kindercoach zodat ik de ontwikkeling van elk kind op creatief, cognitief, emotioneel en sociaal vlak nog beter kan ondersteunen.
  • Licentie voor het COACHEE spel (coaching stool).     Een praktische, inspirerende en veelzijdig kindercoach-tool met een veelheid aan diverse werkvormen om in te zetten.
  • Sterrenreis-opleiding (voor professionals).     Tweedaagse cursus waarin ik ben opgeleid tot sterren-coach. Na het behalen van dit certificaat kan ik een talentgerichte, creatieve groepstraining geven waarbij vooral gewerkt wordt aan (zelf)vertrouwen, het welbevinden, bewustwording en persoonlijke groei van kinderen.
  • Studiedag : Kind van negen.     Over de ontwikkelingsfase van het negenjarige kind. Als kindercoach werk ik veel met kinderen rond deze leeftijd. 
  • Training ouders coachen.     Tweedaagse module over systemisch kijken. Hoe zijn ouders en kinderen met elkaar verbonden en waar kun je wel en geen hulp bieden. En inzicht en tips over op wat voor manier je ouders kunt betrekken bij de coaching.

Ik ben lid van Adiona, een beroepsorganisatie voor professionals binnen het vakgebied kindercoaching.